Product image

Fyll ut din e-post for å sende handlelisten

Haze Vit Hexagon 377110 Miljö Soffa

Vanlige spørsmål – Fliser

Väggar och golv med keramiska plattor är i princip underhållsfria. Normalt krävs endast regelbunden städning anpassad till nedsmutsningen och avtorkning vid spill.

Regelbunden rengöring – dag/veckostädning
Alla typer av keramiska plattor kan rengöras med vatten och ett neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel (pH 7,5 – 9,5), så kallat allrengöringsmedel. OBS! Använd ej grönsåpa eller andra tvättmedel med hög tvålhalt eller för hög tvättmedelskoncentration i tvättvattnet. Dessa lämnar kvar en fet hinna som drar till sig smuts. Vissa av nedanstående rekommendationer är hämtade från Byggkeramikrådets skötselanvisningar. Läs mer på www.bkr.se.

Klinkergolv - granitkeramik / glaserad klinker
Daglig rengöring görs normalt med torrmoppning för att samla upp partiklar och damm. Veckorengöring görs med våtmoppning med vatten och neutralt eller svagt alkaliskt rengöringsmedel. OBS! För oglaserade golvklinker, cementplattor är det viktigt att behandla plattorna för att göra golvet tåligt mot smuts och därmed mer lättstädat. Vi rekommenderar att man använder Filas produkter.

Kakelväggar
Rengörs med våttorkning med fiberduk eller motsvarande och eventuell eftertorkning

Fogar
Fogar i dusch/badutrymmen kan över tid få en beläggning av tvål och hudrester. Denna beläggning är grogrund för mögelpåväxt. Mjukfogar av silikonmaterial kan i sig själva utgöra grogrund för mögelpåväxt. Fogar i dessa områden måste därför regelbundet rengöras med svagt eller medelstarkt alkaliskt rengöringsmedel i vatten och med efterföljande sköljning med rent vatten. Moderna cementbundna fogmassor har oftast en vattenavvisande karaktär, som påtagligt minskar risken för mögel påväxt och minskar rengöringsbehovet över tiden.

Rengöring av kalkavsättningar
På väggar i våtutrymmen kan kalkavsättningar på plattor och fogar bildas över tiden i områden med kalkrikt vatten. Kalken kan avlägsnas genom våttorkning med vatten och medelstarkt surt rengöringsmedel (pH2 – 5). Inför sådan rengöring måste alltid fogarna mättas med vatten före behandlingen så att inte surt vatten tränger in i fogarna och löser upp cementen i fogmassan. Efter behandlingen är det viktigt att ytorna sköljs mycket noggrant med rent vatten.

Spørsmål om Pleieråd?

Dere finner alle tips til hvordan man steller flisene sine her

Hvorfor bør jeg velge fliser?

Fliser er et vedlikeholdsfritt materiale i den forstand at det ikke trenger å behandles med årene, i stedet er det vanlig rengjøring som gjelder. Fuger og fliser rengjøres med universalrens. Det er et slitesterkt materiale som holder så lenge du liker stilen.

Hvilken flis kan man ha på vegg eller gulv?

En generell regel er at kakkel brukes på vegg og at klinkerfliser kan brukes på både gulv og vegg. Klinkerfliser har et tettere materiale, noe som innebærer at de har en høyere slitestyrke. 

Hva er «Granittkeramikk»?

Flisene er fremstilt i granittkeramikk. Et industrielt produkt som lages av naturlige råvarer, for eksempel sand, leire og finmalt feltspat, som tørrpresses under høyt trykk og brennes ved høy temperatur. På denne måten får man på kort tid et steinprodukt som det ville ta naturen flere tusen år å forme. Teknisk sett er granittkeramikk et sterkt materiale som er lett å pleie, til forskjell fra naturstein som ofte krever regelmessig vedlikehold. Designen skapes gjennom en trykkteknikk av utrolig høy kvalitet. Den tilbyr mønstre med uendelige variasjoner, noe som gjør at man kan få frem bedre mønsterbilder enn det ekte stein kan tilby. De mange fine egenskapene til granittkeramikk gjør valget lett for deg som ønsker å løfte hjemmet ditt med et materiale som holder i flere generasjoner.

Hva er forskjellen mellom blank og matt kakkel?

En blank kakkel kan oppleves som litt ekstra luksuriøs og reflekterer lyset og belysningen i badet godt. Den matte kakkelen gir et noe koseligere uttrykk og gjør gjerne at veggene får en mykere og dypere tone. Den er dessuten lettere å rengjøre!

Hvordan påvirker lyset flisene?

Et tips er å låne hjem flisen for å oppleve den i riktig lys. På den måten kan du velge den flisen som passer best. Lyssetting er avgjørende for sluttresultatet. Spør også elektrikeren din om hva som finnes å velge når det gjelder varm og kald belysning.

Hva bør jeg velge av størrelse på flisene mine?

Formatet på fliser påvirker hvordan vi opplever rommet. Et rektangulært liggende format kan gjøre rommet bredere, og et stående format kan bidra til at rommet vokser i høyden.

Hva bør jeg tenke på når jeg velger fuge?

  • Funksjon: En mørk fuge er mindre følsom overfor smuss enn en lys fuge.
  • Design: Fargen på fugen fremhever flisen på ulike måter.
  • Bredde: Bredden på fugen påvirker helhetsinntrykket. Fugebredden er normalt 2–3 mm for vegg/gulv. For en saget flis anbefales 1–2 mm.

Kan man bruke fliser utendørs?

Visst kan du det, men det viktige er å finne en flis som oppfyller disse kravene. Vi har merket disse flisene med et symbol for frostsikker. Se også 20 mm, som er spesielt beregnet på utendørsbruk

Kan jeg legge fliser selv?

Ta alltid kontakt med forsikringsselskapet ditt for å høre om hvilke regler de har.

Spesialinstruksjoner for flisen min?

Dersom flisen din skal legges på en annen måte enn normalt, finner du instruksjonene for hvert produkt på hjemmesiden vår.

Hvorfor skiller fargenyansen på flisene seg mellom forskjellige leveranser?

Fliser har oftest et tonalitetsnummer/batchnummer fra produksjonen hos leverandøren. Temperatur og fuktighet i produksjonslokalet samt ovnens tilstand påvirker fargenyansen mellom forskjellige produksjonsomganger. Dette gjelder all keramikkproduksjon, og tonaliteten oppgis derfor på emballasjen. Sørg for at alt materiale har den samme tonaliteten, dette står på esken. Fargenyansen må alltid kontrolleres før legging.  Tonalitet = Fabrikkens måte å fargesortere flisene på.

Hva er viktig å tenke på hvis jeg skal komplettere med mer materiale?

Hvis du trenger å bestille mer materiale og det skal settes sammen med materiale som allerede er kjøpt, er det viktig at du får samme tonalitet og kaliber. Det står på pakken, så ta derfor vare på en bit av emballasjen til hele arbeidet er ferdig. Kaliber = fabrikkens måte å størrelsessortere flisene på.