Product image

Fyll ut din e-post for å sende handlelisten

Maxwood XLW Ek Unique Elegant Grå 137145 Close

Vanlige spørsmål – Tregulv

Slik tar du vare på tregulvet ditt!

Det fine med tre er at det blir vakrere med årene, fargene blir dypere, og med riktig pleie holder det i mange år. Her kommer litt du bør tenke på.

Tre som utsettes for dagslys, endrer farge. Dette er naturlig og forekommer på alle treprodukter. Derfor kan det være bra å flytte på f.eks. tepper et par centimeter av og til, slik at det ikke oppstår noen skarpe skiller. Tresorter som furu, kirsebær og valnøtt opplever større fargeendringer. Tre er et naturmateriale med stor variasjon i utseende; det finnes ingen regler for nøyaktig hvordan det skal se ut, så enkeltbord kan ha et avvikende utseende. Dette er naturlig.

Bruk skikkelige dørmatter. Det er smuss som er grunnen til slitasje på tregulv. Ved å legge en skrapematte utenfor entrédøren og en tørkematte innenfor døren, så slipper du å få inn smuss og grus som sliter hardt på gulvet.

• Tørk opp vann og annen væske øyeblikkelig.

• Utstyr alle møbler med filtlapper, så slipper du unødvendige riper i gulvet. Når du flytter tunge møbler, bør du løfte dem, ikke slepe dem. Lappene må holdes rene.

• Unngå å bruke tape på gulvet. Den lakkerte overflaten på gulvet er laget for å tåle slitasje og bruk. Under ugunstige forhold kan tapen gjøre at lakken slipper.

• Tørk gulvet kun ved behov, når det finnes flekker eller det er skittent. Bruk kun milde rengjøringsmidler, vi anbefaler Bonas produkter. Så lite vann som mulig er den gylne regelen.

Ved kjøpet | Hvor kan jeg legge Golvabias tregulv?

Våre tregulv er beregnet for hjemmemiljø og lett offentlig miljø. Tregulv er ikke beregnet for våtrom.

Ved Kjøpet | Hvilke forskjeller finnes mellom tregulv og laminatgulv?

Tregulvene våre har en overflate med 0,6 mm ekte tre. Det gjør at det blir varmere og stillere enn et laminatgulv som har en overflate av plast. Man får også et unikt utseende som kun ekte tre kan gi.

Ved Kjøpet | Kommer tregulvet mitt til å se nøyaktig ut som prøvestykket i butikken?

Tregulvene våre er gulv av ekte tre, og nettopp fordi treet er ekte, så varierer utseendet. Forskjellige ådringer, farger og strukturer er styrken ved tregulv. Dette er ikke en feil, men heller et bevis på at det er ekte tre. For å få et bedre helhetsbilde av hvordan gulvet kommer til å se ut kan man se referansebilder som viser mange bord sammen her på hjemmesiden.

Ved Kjøpet | Kommer tregulvet mitt til å endre farge på grunn av sollys?

Sollys gjør at tregulvets nyanse kommer til å endre seg. Det er en naturlig prosess i alle trematerialer. I direkte sollys går den fortere enn på en overflate som bare utsettes for vanlig dagslys. Vanligvis blir mørke tresorter noe lysere (f.eks. valnøtt), og lysere tresorter blir noe mørkere (f.eks. eik). Løse tepper og andre gjenstander som dekker gulvet, gjør at overflaten som dekkes endres langsommere enn resten av gulvet. Hvis du tar bort teppet/gjenstanden, så kommer gulvet over tid til å få samme nyanse som resten av gulvet.

Før Installasjon | Kan man legge Golvabias tregulv på gulvvarme?

Ja, tregulvene våre fungerer godt på gulvvarme. Husk at maks overflatetemperatur er 27 °C og at du alltid bruker plastfolie under gulvet. For komplett informasjon se vår gulvvarme informasjon

Før Installasjon | Kan jeg legge Golvabias tregulv i kjelleren?

Ja, hvis det er tørt og man bruker en godkjent dampsperre under gulvet. Dersom det finnes risiko for fukt, bør man konsultere en fagperson før man installere gulvet.

Før Installasjon | Hvilke krav stilles til undergulvet?

Gulvet blir aldri bedre enn hva undergulvet muliggjør, så undergulvet må være tørt, rent og flatt.  Det finnes krav til undergulvet i HusAMA som de fleste gulvprodusenter anbefaler, og de er – Ved målelengde 2 m er toleransen ±3 mm, og ved målelengde 0,25 m er toleransen ±1,2 mm. Deretter må man avgjøre fra tilfelle til tilfelle hvor kritiske avvik i undergulvet er. Dersom man har ujevnheter på steder der gulvet blir hyppig brukt, så er det jo mye mer kritisk enn om det finnes avvik i et hjørne eller ved veggen der gulvet ikke belastes.

Før Installasjon | Hvilket underlag bør jeg bruke under mitt Golvabia-tregulv?

Vi anbefaler grålumpapp eller maks 2 mm foam under tynne tre- og laminatgulv. Hvis man har et godt undergulv, ligger gulvet fastere mot en grålumpapp og gir en bedre lydopplevelse. Hvis man ønsker et virkelig godt resultat, anbefaler vi at man bruker et bedre/dyrere underlag, f.eks. 2 mm kork, som gir bedre lydegenskaper og en mer solid følelse i gulvet.

Ved Installasjon | Hvor stor bevegelsesfuge bør jeg ha mot veggen?

Tre er et naturmateriale som beveger seg med skiftende luftfuktighet, derfor må man ha en bevegelsesfuge mot vegger og faste gjenstander. La det være en bevegelsesfuge på 1,5 mm per meter gulvbredde, dog minst 8 mm, rundt hele gulvet og faste gjenstander som trapper, rør, terskler, peiser. Dette for at gulvet skal kunne bevege seg fritt under årstidsvekslingene

Ved Installasjon | Kan jeg legge gulvet flytende mellom forskjellige rom?

Når man legger flytende gulv gjennom komplekse rom, finnes det en risiko for at gulvet setter seg fast eller har problemer med å bevege seg, og man får sprekker i gulvet. Vi anbefaler derfor at man legger ekspansjonsfuger mellom rommene slik at gulvet kan bevege seg fritt. Forhør deg gjerne med en fagperson ved slike installasjoner.

Vedlikehold | Hvordan skal jeg vedlikeholde tregulvet mitt?

Bruk tørre metoder for den daglige rengjøringen. Støvsug, fei eller tørrmopp gulvet slik at grus, støv og annen løs smuss blir fjernet. Tørk gulvene kun ved behov med en godt oppvridd mikrofibermopp. Bruk kun milde rengjøringsmidler, vi anbefaler Bonas produkter. Moppegarn anbefales ikke ettersom det etterlater for mye vann etter seg på tregulvet. For mye vann kan føre til svare kanter på bord. Mer info om vedlikehold finner du under pleieråd. 

Vedlikehold | Bør jeg lakke 1 gang ekstra på mitt nye gulv?

Vi anbefaler ikke at man overlakker et nytt gulv. Fra fabrikken har vi lagt på 6–7 lag lakk som er utformet for høye krav, og det finnes risiko for at man legger et lag dårligere lakk oppå, og det er jo den øverste lakken man får merker i!

Reparasjon | Jeg har fått en skade i gulvet mitt. Kan det repareres?

– En liten lakkripe reparerer man med en lakkpenn.

– En stor ripe eller en større skade som har gått gjennom lakklaget, kan man reparere med vårt hardvoks.

1. Borsta rent skadan där hårdvaxet skall användas.
2. Smält ner hårdvaxet i området.
3. Blanda färgerna för ett naturligt utseende.
4. Låt stelna och skrapa sedan bort överflödigt vax med skrapan.
5. Använd polerduken. Grön sida för glansigt utseende. Vit sida för matt utseende.


Se hela instruktionsvideo här

En større skade reparerer man ved å skifte ut bordet i gulvet.

Reparasjon | Kan jeg slip om mitt tregulv fra Golvabia?

Nei, gulvene våre har et ekte trelag på 0,6 mm som er for tynt til å slipe om.  Utviklingen av moderne lakk til overflaten har gjort at nye tregulv holder svært lenge før omsliping vil være et alternativ. Og hva er det som sier at man vil ha et likt gulv når man sliper det om etter 25–30 år?